miercuri, 25 martie 2009

Alternativa pentru România

Anul electoral 2009, poate însemna pentru România schimbarea viziunii politicii autohtone, prin votul cetăţeanului. Stânga românească propune o alternativă viabilă pentru preşedenţia ţării, cel mai probabil dl. Mircea Geoană fiind candidatul PSD. Importanţa acestor alegeri constă în posibilitatea de emancipare a românului faţă de politica de tavernă şi mahala promovată de actualul preşedinte. Nu sunt un simpatizant al actualei structuri guvernamentale şi consider că nu este benefică coexistenţa stângi cu PD-L-ul, atât din punct de vedere doctrinar, deoarece PD-L şi Traian Băsescu au renegat politicile de stânga trecând la populari (mai mult populism) si demonizând stânga româneasca caracterizând-o comunistă şi deplin coruptă, dar şi datorită unor incompatibilităţi economice dintre viziunile PSD şi PD-L, aplicabile în vreme de criză.
Totuşi atitudinea uşor distantă a preşedintelui PSD, vizavi de măsurile luate pâna acum de coaliţie, prudentă, este binevenită deoarece poporul trebuie să judece guvernul binecuvântat de Băsescu, şi să-i deconteze prin vot meritele sau eşecurile.
Această guvernare a devenit o „asociaţie de asigurări reciproce”, contra incendiului, riscurile asigurate de cele două partide fiind inegale. Sper ca social-democraţia să locuiască într-o casă aflată cât mai departe de materiale inflamabile.
Din 2004 încoace, dl. Traian Băsescu guvernează România. Da, după bunul plac... politica autohtonă este dominată de acest personaj usor caraghios, ce a transformat Parlamentul ţării în prostituata Babilonului de fiecare dată, jignind politicienii liberali, social-democraţi, conservatori, naţionalişti, maghiari, terfelind imaginea acestei instituţii de care depinde republica, democraţia, asemenea unui autocrat oriental. Ba uneori îmi aminteşte de Mao...este adevărat, cultul personalităţii dl. Basescu nu se rezumă la o cărticică roşie, direct, ci este indirect indus mai ales prin media cu ajutorul unor scenete de prost gust... consumând alcool cu Becali, conducând băut, molestând ziariste şi confiscând telefoane, dansând în genunchi cu pirandele etc.
In 2004 -2005, Băsescu sa lovit de rezistenţa opusă de PNL, respectiv Patriciu. A încercat să construiască un partid mare prezidenţial, dar nu ia reuşit. Apoi a început să se lupte cu: comuniştii, oligarhii, teroriştii, trusturile de presă, politicieni, termopanele lui Năstase, corupţi, maghiari, ziarişti, moguli şi lista rămâne deschisă. După eliminarea PD-ului de la Palatul Victoria, sa dezis de guvernare şi a trecut la atacuri sistemtice la premier. În 2008, a format altă coaliţie sperând să poată prinde în joc şi PSD-ul pentru alegerile din toamnă.
Dar haideţi să facem un scurt raport a “succesurilor” dl. Basescu în aceşti ani de guvernare.
Limitarea corupţiei, creşterea puterii de cumpărare a cetăţeanului, eficientizarea şi debirocratizarea instituţilor şi nu în ultim rând descentralizarea, toate au fost făcute publice în campanie sub formă de promisiuni, dar nerealizate în acest interval. Abuzurile de putere, derapajele de la prevederile constituţionale, practicile de eludare a rolului Parlamentului în procesele politice au fost realităţi în guvernarea dezastruoasă de pâna acum, coordonată de Băsescu. Divergenţele dintre Băsescu şi Tăriceanu au plafonat politica româneasca la un nivel mediocru blocând decizii şi măsuri politico-administrative.
Alternativa stângii pentru alegerile din 2009 va fi una generoasă. Contextul crizei nu trebuie să provoace SCUZE. Putem să amelioram situaţia economică a ţării din mers, prin politici prudente şi eficiente.
O modernizare naturală şi durabilă presupune în primul rând investiţia în infrastructură, generatoare de locuri de muncă (scade somajul) şi stimulatoare de investiţii imediate în turism (de ce ne rezumăm de exemplu în sudul ţării doar la turismul din Valea Prahovei? Valea Oltului, Râmnicu Vâlcea – Sibiu, altă zonă splendidă care ar atrage foarte mulţi investitori chiar şi în criză, plus că ar coborâ preţul în zona Prahovei prin concurenţă).
Reintroducerea unei politici fiscale bazată pe impozitarea progresivă. Cota unică avantajează doar o pătura mică a societăţii, cea cu capital excesiv. Reducerea graduală a impozitelor pe salarii şi pe profit, pe criterii bine diferenţiate, trebuie corelată exclusiv cu facilitarea investiţiilor agenţilor economici.
Creşterea investiţiilor în agricultură, stimularea producătorilor autohtoni, pentru a putea face concurenţa importurilor atât de apăsătoare. Este nevoie de asistenţa unor specialişti pentru a putea folosi fondurile disponibile de la U.E. pentru agricultură.

Rezolvarea crizei morale
Valorificarea timpului şi automat a muncii a fost catalizatorul modernităţii. Omul a învatat să-şi împarta timpul, să-şi eficientizeze automat munca, să-şi reformuleze relaţia cu cetatea şi spaţiul intim, adică familia. Moralitatea modernă, capitalistă a mărşăluit prin timp cu apetitul pentru producţie, creeativitate.
După 1945, S.U.A., ţara care extinsese acest sistem, a creat un orizont paralel bazat exclusiv pe consum care sa rezumat la un cuvânt: entertainment . Acest sistem structurat în mare parte pe consum a dat la o parte producţia lăsând loc consumului. Pilonul esenţial al capitalismului modern, timpul, nu a fost regăsit în cel contemporan, entertainment-ul nefiind legat ombilical de timp.
Este necesar să explicam cetăţeanului că noua configuraţie economică globală nu poate ocoli România şi că aspectele economice sunt strâns legate de considerentele morale – trebuie să muncim mai mult.
Dl. Mircea Geoana este varianta cea mai bună pentru Administraţia Presidenţială a României. În ciuda deselor critici că ar fi „moale”, că nu ar avea autoritate, a demonstrat că poate conduce eficient partidul.
Sub mandatul sau PSD a scos un scor bun, la alegerile locale şi parlamentare de anul trecut, reuşind să scoată stânga alături de mai tinerii săi colegi, Cristian Diaconescu, Victor Ponta, dar şi a celor mai experimentaţi, din conul de umbră, provocat de puterea de dreapta în ultimii ani. Celelalte variante vehiculate, Adrian Năstase şi Sorin Oprescu, sunt şi ele interesante dar după cum bine ştim notorietatea dl Oprescu la sate şi în Ardeal este scăzută, iar procesele politice de epocă stalinistă intentate dl. Nastase îi oferă şanse minime.




Nasra Horia

Niciun comentariu: