duminică, 23 martie 2008

S-a întors Adrian Năstase


Peste 700 de delegaţi ai Consiliului Naţional, autoritatea de conducere a PSD între Congrese, s-au reunit în data de 22 februarie, a.c., pentru a desemna noul preşedinte al acestui forum. Cei prezenţi au avut de ales între fostul premier, Adrian Năstase şi actualul deţinător al postului „de preşedinte interimar”, Dan Mircea Popescu. Ordinea de zi a Consiliului a cuprins şi luarea deciziei de introducere a unei moţiuni de cenzură, precum şi validarea ofertei electorale a partidului.
Fostul preşedinte PSD, Adrian Năstase, a reuşit să-i ridice pe participanţii în picioare la finalul unui amplu discurs pe teme politice şi de partid, în care i-a îndemnat pe colegii săi să nu se sperie de „umbra lui Traian Băsescu”. Pe de altă parte, a dorit să precizeze că are o relaţie foarte bună cu contracandidatul său la şefia Consiliului Naţional, Dan Mircea Popescu, subliniînd că:„Nu mi-am propus să candidez împotriva lui, am ştiut că postul este vacant, şi mi-am prezentat candidatura.
Rezultatul final a venit după o zi lungă şi obositoare de dezbateri şi replici, din care discursul lui Ion Iliescu s-a remarcat reuşind, oarecum, să schimbe opţiunile de vot. Preşedintele de onoare a reuşit, prin prelegerea sa, să echilibreze forţele din partid, încât niciunul dintre ceilalţi lideri nu mai au suficientă putere să se debaraseze de „înţelepciunea” lui. PSD-ul se pregăteşte de marele test – alegerile de la nivel local, unde se va vedea cine întruneşte calităţile unui lider adevărat, prin forţa şi dorinţa de a-i urma lui Ion Iliescu la conducerea partidului.
Atât oamenii de rând, cât şi membrii simpli şi cei de bază ai partidului, aveau cunoştiinte vagi depre acest organism, care suferea de un interimat cronic. Postul de preşedinte si cel de trezorier trebuia să fie ocupat încă din anul 2007. Faptul că, o lungă perioadă, Consiliul nu a fost convocat şi nu s-au putut desemna persoane competente care să ocupe, prin vot cele doua funcţii, ţine de modalitatea de funcţionare internă Partidului Social Democrat.
Susţinut de Ion Iliescu, Adrian Năstase, nu părea să-şi facă mari probleme, câştigând cursa pentru şefia Consiliului Naţional PSD, cu 418 voturi, în defavoarea contracandidatului său, Dan Mircea Popescu, care a adunat 202 voturi, în timp ce 28 de voturi au fost anulate. În funcţia de trezorier al partidului a fost ales Aristide Roibu, cu 624 de voturi „pentru” şi 39 de voturi „împotrivă”.
Consiliul Naţional PSD are atribuţii preponderent „tehnice“.Nucleul dur îl formează parlamentarii, care sunt însărcinaţi cu furnizearea informaţiilor economico-sociale din teritoriu către departamentele care au misiunea de întocmire a proiectelor politice ale partidului. Faptul că un asemenea organism a fost neglijat aproape un an întreg, fără să aibe activitate, dovedeşte dezinteresul liderului faţă de acest colectiv.
Mircea Geoană a reuşit să amâne scrutinul pentru Consiliul Naţional până în acest an, sub diferite pretexte, ceea ce a determinat avantaje şi dezavantaje pentru preşedintele PSD.
Adrian Năstase a fost ministru de Externe, premier, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi şef de partid. Cariera lui politică a suferit un declin în urmă cu trei ani, când a pierdut toate funcţiile şi a rămas doar membru PSD, după ce, în 2006 a fost ameninţat cu excluderea din partid datorită problemelor pe care le avea cu DNA-ul. După doi ani de izolare politică, Adrian Nastase revine în prima linie a conducerii PSD, urmând să facă parte din Biroul Permanent Naţional al partidului, în calitate de preşedinte al Consiliul Naţional.
Acum, Adrian Năstase este singurul “mogul” social democrat care a deţinut funcţiile cele mai căutate, din punct de vedere politic.
Anul viitor ne asteaptă bătălia pentru Palatul Cotroceni, însă până atunci, trebuie să colaboram pentru câştigarea alegerilor la nivel local.

Baftă noilor social democraţilor intraţi în luptă!


Mihalyi Flaviu

Niciun comentariu: