joi, 18 septembrie 2008

Instruire politică la malul mării

În perioada 12-14 septembrie 2008, s-a desfăşurat, la Mamaia, Şcoala Politică de Vară a TSD. Temele de dezbatere ale primei zile a şcolii politice au fost „Strategii PSD/Este PSD alternativa din 2008?” şi „Votul uninominal”. La deschidere au fost prezenţi: Adrian Năstase, Victor Ponta, Liviu Dragnea şi, Primarul Constanţei, Radu Mazăre. În cadrul evenimentului, tinerii social-democraţi le-au propus seniorilor un amplu program pentru o viitoare guvernare de centru-stânga. Programul TSD include, printre altele, reînfiinţarea Ministerului Tineretului şi Sportului, revigorarea activităţilor culturale pentru copii şi tineret, reabilitarea taberelor şcolare şi adaptarea lor la standardele UE, reabilitarea bazelor sportive pentru sportul de masă, creşterea numărului de burse sociale de stat pentru elevii şi studenţii din familiile cu venituri mici, până la finalizarea studiilor, construirea a opt centre de tineret, în cele opt regiuni de dezvoltare, înfiinţarea de Centre de Excelenţă, instituţii regionale, cu personaliate juridică, subordonate administraţiei centrale în domeniul tineretului, care să cuantifice şi să rezolve probleme specifice tinerilor.Propunerile tinerilor au primit susţinere din parte seniorilor PSD. Liviu Dragnea a anunţat, că în cazul în care PSD va forma Guvernul, Ministerul Tineretului va fi condus de către tinerii social-democraţi.
Adrian Năstase a declarat, vineri, la Mamaia că, în siutuaţia în care PSD nu reuşeşte să alcătuiască singur Guvernul, o alianţă cu PNL ar fi mai posibilă, decât una cu PD-L. Iar despre rolul pe care îl are UDMR în Guvern, fostul premier i-a caracterizat pe maghiari drept „un bonus pentru cei care reuşesc să facă Guvernul”.
Întâlnirea a continuat a doua zi, când junii PSD au dezbătut teme precum, strategii de campanie, social-democraţia în Europa şi previzionarea rezultatelor votului uninominal. Printre invitaţi s-au numărat: sociologul Marius Pieleanu, Ecaterina Andronescu, Bogdan Niculescu Duvăz, Gabi Oprea, Miron Mitrea, Ana Birchall, Adrian Severin şi Lavinia Şandru.
Miron Mitrea le-a vorbit tinerilor social-democraţi despre provocările votului uninominal şi despre modul cum trebuie abordată o campanie electorală. Mitrea a susţinut că schimbarea introdusă de noul tip de vot este o combinaţie între votul proporţional, care s-a păstrat, şi desemnarea uninominală în colegii. Şeful de campanie a PSD a recunoscut că uninominalul este “un pas înainte” pentru PSD şi cu atitudine ironică, a lansat atacuri la actualii guvernanţi cât şi la adresa adversarului politic numit PD-L.
Ecaterina Andronescu a vorbit despre importanţa echipei în campanie şi a actorilor principali ai unui proces electoral. A subliniat faptul că trebuie să avem responsabilitatea vorbelor şi a faptelor. Adrian Severin a vorit despre rolul stângii în România, dar şi în Europa. Ana Birchall a vorbit despre modele de succes, şi anume: modelul suedez, pentru polticile sociale pe care le promovează, şi modelul britanic, pentru progresul economic, social.
Vicepreşedintele Partidului Iniţiativa Naţională, Lavinia Şandru, a demascat modul manipulativ şi şantajist care a caracterizat campania electorală din 2004 a PD-ului de atunci, când Băsescu şi Stolojan au vândut lacrimi în schimbul voturilor.
Seara s-a încheiat la clubul Gosip din Mamaia, unde a avut loc „Che Guevara Party”. Aici, tinerii s-au delectat urmărind concursul de Miss TSD, câştigat de Alice Galai, şi s-au distrat, până-n zori, alături de liderii Mircea Geoană, Liviu Dragnea, Radu Mazare Nicu Bănicioiu şi Robert Negouţă
În ultima zi, Biblioteca Judeţeană din Constanţa a găzduit lansarea ofertei PSD pentru tineri, în prezenţa lui Mircea Geoană, Nicu Bănicioiu, Radu Mazăre, Liviu Dragnea, Cătălin Nechifor şi Răzvan Bobeanu.
Radu Mazăre a promovat duminică “politica cu cască“, o politică ce trebuie să încurajeze construcţia în România. La începutul discursului său, le-a vorbit tinerilor şi despre faptul că, presa şi televizunea nu preiau de obicei lucrurile bune şi frumoase. Primarul Constanţei a prezentat programul social privind construirea a 10.000 de locuinţe ieftine pentru familiile tinere, şi a făcut apel pentru lansarea programului la nivel naţional. Sala s-a amuzat când Mazăre a declarat că “umblu cu maşini decapotabile, în cluburi, cu gagici, dar nu contează, că am facut treabă”.
Mircea Geoană a lansat un atac dur la adresa actualei guvernări şi a dreptei din România, despre care a spus că acum trebuie “puşi la colţ” deoarece s-au folosit de instituţiile statului ca pe nişte jucării pentru a se certa între ei. Preşedintele PSD a mai afirmat că, guvernele de dreapta pe care le-a avut România au sărăcit ţara şi au secătuit resursele acesteia pe baza principiului “după noi, potopul”. El i-a îndemnat pe tinerii din partid să se implice în realizarea visului românesc, pentru a scăpa ţara de unul dintre cele mai mari blesteme: migraţia tinerei generaţii. În încheiere, Mircea Geoană a declarat că România nu mai are resurse şi doar o guvernare social democrată poate oferi o viaţă europeană ţării.






Iuonaş Alina,
corespondent TSD Arad

Un comentariu:

Bygu spunea...

Multumesc pentru aprecierile facute despre magurenipenet.blogspot.com .

Si noiceinoi este o iniativa foarte indrazneata. Personal sper sa aveti o autonomie cat se poate de mare in interiorul PSD. Poate veti reusi sa participati la schimbarea imaginii creata de eiceivechi.