joi, 18 septembrie 2008

PSD Cluj – punct şi de la capăt




Nu cu mult timp în urmă asistam emoţionaţi la investirea în funcţia de preşedinte PSD Cluj a senatorului Vasile Dâncu. De atunci şi până azi, deşi a trecut o perioadă scurtă de vreme, s-au produs multe evenimente, în special nedorite. Unul dintre principalele momente ale acestei veri politice a fost retragerea “Grupului de la Cluj” din prima linie de conducere a social democraţiei româneşti, lucru care a împuternicit organizarea unei Conferinţe Extraordinare a PSD Cluj cu scopul de a găsi o nouă formulă executivă la nivel judeţean.
Astfel, Biroul Permanent Judeţean a Partidului Social Democrat Cluj a rezervat ziua de joi, 17.07.2008, pentru desemnarea unei noi echipe de conducere. Sala Europa a Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca a găzduit evenimentul la care au participat peste 200 de delegaţi, invitaţi şi simpatizanţi ai formaţiunii politice.
După dizolvarea conducerii social democraţilor clujeni, survenite cu ceva timp în urmă, şedinţa urma să fie condusă de Cristian Diaconescu, desemnat de centru coordonator al organizaţiei ardelene, însă acesta a lipsit de la eveniment din motive personale. Pe lista absenţilor motivaţi s-au regăsit atât Vasile Dâncu cât şi Vasile Puşcaş, ambii fiind plecaţi din ţară.
Lucrările au fost coordonate de Sorin Bota, secretar executiv organizatoric al PSD la nivel naţional şi fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, care a prezentat candidaţii pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene - Vasile Soporan – deputat PSD, Valentin Cuibus – fostul preşedinte executiv PSD Cluj, şi Cristian Ţucra – simplu membru de partid şi reprezentant al ONG-ului disident “Cafeneaua Politică”.
În discursul său, Vasile Soporan şi-a transmis dorinţa “ca aceastã conferinţã sã nu fi avut loc. Aş fi vrut ca Ioan Rus, Vasile Puşcaş şi Vasile Dîncu sã fie alãturi de noi în conducere, la nivel judeţean şi naţional. Aş fi vrut ca rezultatul nostru sã fi fost altul. Nu am reuşit. Organizaţia Cluj va continua şi în aceastã formulã modernizarea şi reforma PSD. Linia care a dat identitate organizaţiei judeţene va fi continuatã” şi a subliniat continuarea concepţiilor întemeiate de “Grupul de la Cluj”.
Vasile Soporan şi-a propus, pentru alegerile generale, repetarea rezultatului din 2004, adică obţinerea a trei mandate de deputat şi a unuia de senator. În acest scop, a promis că va reorganiza partidul pe cele 14 colegii uninominale – “Vreau să vă asigur că împreună vom realiza proiectele şi gândurile pe care le avem cu toţi. Vă promit că de acum înainte vom avea o singură organizaţie judeţeană a partidului şi nu una judeţeană şi mai multe locale. Voi face tot posibilul pentru a crea o echipă care, în toamnă, să obţină rezultate la fel de bune ca şi în 2004”. Cât despre modul de selecţie a candidaţilor pentru Parlamentul României, deputatul a susţinut în încheiere că “având în vedere modalitatea de alegere a parlamentarilor, se schimbã filosofia: voi coborî activitatea de la nivel judeţean la nivelul colegiilor, unde vor fi consilii ale partidului care îşi vor decide şi vota candidaţii”.
Locul la microfon i-a fost luat de Valentin Cuibus care a subliniat cele trei motive care au condus la organizarea unei conferinţe extraordinare - “Trei cauze majore au dus la acest moment dificil pentru organizaţia noastră. Prima – rezultatul de la alegerile locale, diferit faţă de ce ne-am dorit noi. A doua cauză nu e la fel de obiectivă şi este externă: decizia de la Mamaia a Comitetului Executiv de dizolvare a conducerii organizaţiei, care nu este clară şi e discutabilă. Iar a treia cauză majoră - demisiile lui Rus, Dâncu şi Puşcaş”. De asemenea, şi Valentin Cuibus a promis că “vom vorbi în continuare despre descentralizare, vom vorbi despre particularităţile electoratului clujean şi ardelean. Este importantă şi o prezenţă mai agresivă faţă de puterea portocalie de la Cluj” dovedind că îmbrăţişează principiile “Grupului”.
Cristian Ţucra, fostul lider al Organizaţiei clujene de Tineret a PSD în perioada Grigore Zanc, s-a rezumat să aducă critici conducerii judeţene dizolvată - “Dupã mulţi ani, asistăm la o premieră, a apărut competiţia. Este poate începutul democratizării organizaţiei. Cred că organizaţia noastră judeţeană a dat dovadă de o socializare politică formală, la nivelul jocurilor de cabinet. A lipsit comunicarea directă şi permanentă cu oamenii” a încheiat candidatul.
În urma discursurilor, cei 140 de delegaţi au acordat 69 de voturi lui Vasile Soporan, 57 lui Valentin Cuibus şi 6 l-au ales pe Cristian Ţucra, în timp ce 8 buletine de vot au fost anulate.
Ţinând cont de competiţia strânsă între cei doi candidaţi, noul preşedinte PSD Cluj, Vasile Soporan i-a propus lui Valentin Cuibus să se alăture echipei de conducere în calitate de preşedinte executiv. Acesta a refuzat, menţionând că-şi va continua activitatea în partid şi în Consiliul Judeţean Cluj.
Invitatul de onoare al evenimentului, Ioan Rus a dezlegat misterul conflictului dintre Cluj şi centru. “Rezultatele de la Cluj nu justificau dizolvarea. A fost o luptă împotriva noastră şi punct. Decizia a fost gratuită, inoportună şi contraproductivă. Probabil şi noi, fiind preocupaţi de lucruri mari, de idei pentru social-democraţia din Transilvania, am scăpat din vedere unele lucruri La un alt partid nu ne ducem niciodată. Este o poveste lansată de duşmanii noştri că vom pleca. Grupul de la Cluj rămâne în acest partid atât timp cât vom considera că în interiorul partidului vom putea să ne exprimăm un punct de vedere. A fost o etapă, s-a încheiat, nu privim înapoi cu mânie”. Fostul vicepreşedinte al PSD a subliniat că va activa în Institutul Social Democrat din Transilvania, care va beneficia de un program similar cu alte fundaţii mari din Europa. Totodată acesta, în calitate de administrator al clubului de handbal masculin “U” Transilvania, a lansat o invitaţie celor prezenţi în sală - “vă invit să vă luaţi bilete pentru o finală europeană ce va avea loc în 2012 la Cluj”, a încheiat Rus.
Cunoscut de colegi ca un om pragmatic, serios şi chiar incomod, uneori, Ştefan Dimitriu a replicat dur la atitudinea lui Vasile Dâncu de a expune organizaţia la un risc numit “Grupul de la Cluj”. “În istoria ultimilor cinci ani de zile, puţini au reuşit să înţeleagă conceptul “Grupului de la Cluj”, lansat de cei trei colegi ai noştri. Acesta trebuia să aibă nevoie de un hibrid, de o schimbare, de un început, iar acesta a fost plecarea preşedintelui organizaţiei municipale, Ştefan Dimitriu. Atunci nu am înţeles de ce trebuie sã plec eu şi să vină Remus Lãpuşan. (...). Nu am crezut ca răspunsurile lui Vasile Dîncu sã fie necesare ca replică în raport cu Bucureştiul, când reprezenta organizaţia. Probabil, înţelepciunea nu a avut-o tot timpul la dumnealui, în acele zile.” El a apreciat cã liderul “Grupului de la Cluj”, Ioan Rus, a căzut victima propriului demers de a reforma partidul. “Orice revoluţie îşi mănâncã copii. Ioar Rus a fost mâncat de ce a dorit sã facă din partid. Poate că nici dânsul nu putea să prevadă ce se va întâmpla în partid pânã în 2020” a concluzionat Dimitriu.
Revenind la alegeri interne, funcţia de preşedinte executiv s-a disputat între Alexandru Cordoş şi chirurgul Iosif Zăgrean. Iniţial, pentru acest post şi-a depus candidatura şi Sorin Bota, care s-a răzgândit ulterior, în schimbul unei poziţii de vicepreşedinte. Calitatea de preşedinte executiv a fost ocupată de Alexandru Cordoş, iar cea de trezorier a revenit consilierului judeţean Dan Canta, singurul candidat, de-altfel, la această funcţie.
Pentru vicepreşedinte şi-au anunţat candidatura 19 persoane, care vor concura pentru cele 12 astfel de funcţii. Astfel, pentru cele 12 fotolii de vicepreşedinţi ai PSD şi-au depus candidaturile: Ştefan Dimitriu, Ivan Ilarie, Sorin Platon, Silviu Corpodean, Remus Lăpuşan, Claudia Anastase, Cornel Itu, Lucia Suciu, Traian Florinel Cuc, Ruxan Roşca, Ioan T. Rus, Ioan Vuşcan, Viorel Timoce, Laura Pop, Mihaela Rozor, Sorin Bota, Alexandru Apahidean, Gabriel Oniga şi Augustin Baciu. Cei care nu au întrunit număul de voturi necesar pentru funcţia de vicepreşedinte sunt Sorin Platon, Ruxan Roşca, Ioan T. Rus, Gabriel Oniga şi Augustin Baciu. Funcţia de secretar executiv a fost disputată între actualul titular Liviu Medrea, consilier judeţean, care în cele din urmă a fost reconfirmat pe acest post, şi de Silviu Corpodean, directorul Casei de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca.
Contactat de ziarul local, Ziua de Cluj, preşedintele PSD, Mircea Geoană, s-a arătat optimist pentru alegerile din PSD Cluj. “Ieri a fost conferinţa, salut rezultatul ei, Vasile Soporan este un coleg de foarte bună calitate, un om serios, un om cu foarte bună reputaţie publică şi sunt convins că va conduce organizaţia noastră în condiţii foarte bune către un scor cât mai bun la alegerile parlamentare. (...)
Eu le recomand să continue ideile legate de câştigarea alegerilor şi să continue să creadă în ceea ce reprezintă idealul nostru comun. Indiferent de discuţii şi dispute, avem un ideal comun, acela de a continua să modernizăm PSD, acela de a transforma PSD într-un partid social-democrat modern şi european. Din păcate, acest efort, de foarte multe ori, a fost tradus şi simplificat, chiar de către presă, într-un război între persoane, în luptă pentru putere”, a declarat Geoană.
Aceeaşi sursă menţionează că noul lider al PSD Cluj s-a întâlnit cu Mircea Geoană a doua zi. “I-am explicat că la Cluj există o nemulţumire legată de decizia Comitetului Executiv de la Constanţa (când s-a decis dizolvarea conducerii PSD Cluj) şi că este nevoie de o colaborare care să fie benefică şi organizaţiei noastre, şi structurii centrale, dar care să ţină cont de specificitatea filialei noastre, unde sunt lideri naţionali importanţi. I-am spus preşedintelui partidului că voi avea o colaborare foarte bună cu Ioan Rus şi cu ceilalţi lideri de la Cluj”, a precizat Vasile Soporan.
De menţionat este faptul că noul preşedinte a PSD Cluj, a făcut apel la o echipă unită în vederea alegerilor care urmează, afirmând ca este dispus la o colaborare strânsă cu organizţia de tineret. Daca va fi aşa, ne vom asigura în timp, ceea ce este cert până atunci, e faptul că alegerile se apropie, iar motivaţia şi implicarea fiecaruia dintre noi contează în obţinerea unui rezultat onorabil.







Milăşan Flavius







Niciun comentariu: