sâmbătă, 20 octombrie 2007

Demnitate pentru pensionari!


PSD a iniţiat un proiect de lege prin care se doreşte creşterea indemnizaţiei pensionarilor din România. În continuare, voi încerca să explic şi să concluzionez problema pe care PSD-ul o are în acest moment, odată cu ‘simpla moţiune legiuitoare’.
Cred că iniţiativa a fost şi este bună, însă nu este corectă atitudinea liberalilor, care profită de pe urma aplicării acestei legi. Pensiile se vor mări, aşadar, de la 1 noiembrie, a.c., însă societatea civilă (partea activă care contribuie la bugetul de stat) este cea care va umple golul rămas de pe urma acordării surplusului financiar celor care au ieşit la pensie. Oare câţi ani această lege va fi valabilă !?
În data de 02.07.2007, C.P.Tăriceanu a declarat că ”Mărirea pensiilor este meritul Guvernului”. Fără a ţine seama de costurile ‘negative’ atât economice, cât şi sociale, pe care le are această lege, căci solvabilitatea pentru C.P.T. înseamnă ducerea la bun sfârşit a mandatului de prim-ministru.
Se pare că din septembrie, pensiile s-au mărit cu 5%, luând în calcul categoriile de vârstă, iar din noiembrie se va produce o nouă majorare spre deliciul, de scurtă durată a pensionarilor, în timp ce, persoanele active, aflate în putere de muncă, vor descoperii găuri negre prin buzunare. Pensionarii primesc leafa-lichidă, o dată sau de două ori, pe an, în timp ce preţurile cresc, cel puţin semestrial, chiar succesiv, acestea putând fi observate în pieţele agroalimentare, magazine (diverse), etc. Economia romană e compromisă de migraţioniştii români din occident de fiecare dată când sărbatorile ajung să fie un prilej de bucurie pentru civilizaţia financiară din ţara noastră.
Prin iniţierea proiectului, PSD a susţinut măririle pensilor prin majorarea punctul de pensie, de la 1 septembrie, cu 5%, iar pensiile pentru agricultori cu 50%.
Vreau să remarc dezinteresul în care se scaldă PSD-ul, dând frâu liber Guvernului T2 şi oferind dreptei meritele pentru ‘teoria’ legii mâinii stângi. Problema aici nu e legea în sine, ci cum pot fi acoperite măririle care se vor acorda pensionarilor. Bugetul statului nu permite şi nu poate suporta mărirea pensiei, nici ca prioritate, şi nici ca opţiune. Odată cu mărirea pensiilor, de la 1 noiembrie –parţial, şi 1 ianuarie 2008 –restul, aici numărul persoanelor care contribuie la fondurile de stat prin salarii este mai mic decât numărul pensionarilor. Ulterior, cică, am auzit că se va relua în calcul, introducerea iniţiativei, socotită o opţiune în anul 2006, cum că pentru banii pe care pensionarii ar trebui să-i primească, să fie aplicată impozitarea pensiei cu câteva procente.
Oricum, PSD şi-a arătat încă o dată sensibilitatea faţă de pensionari, şi militează că de la 1 noiembrie 2007, valoarea punctului de pensie să crească de la 31% din salariul mediu brut pe economie, cât este în prezent, la 37,5%.
Pentru Guvernul T2, această lege a venit prea rapid, din partea stângă a politicii româneşti, direct în mâna dreaptă a PNL-ului. Peste vreo cinci ani, angajaţii cu carte de munca vor fi obligaţi să se asigure şi să fie încadraţi la pensii private ‘obligatorii’, fără drept de apel, şi astfel va fi nevoie de introducerea unor legi care să neîndreptăţească salariaţii prin cotizarea la cheltuieli suplimentare către bugetul de stat. Progesiv e nevoie de creşteri salariale, altfel ţara noastră va deveni, un azil de bătrâni europeni în care se discută, la nesfârşit, despre pensii.
Susţin mărirea pensiei, însă ca mărirea să aibe efectul scontat de Partidul Social Democrat, trebuie avut în vedere toate categoriile de pensionari, în funcţie de venit. Nu susţin legea în discuţie, ci doar aş fi PSD-izat iniţierea pe categorii de venituri şi de vârstă. De ce ? Simplu, PSD ar fi făcut un pas mare către alegătorii săi, nu numai că stimula populaţia inactivă, cât şi cea activă, şi-ar fi adus un mai mare aport financiar către stat, după eşecul guvernului cu introducerea cotei unice de impozitare de 16%. În cazul de faţă, pensionarii îşi vor primi măririle, iar populaţia activă va trebui să plătească mai mult pentru taxe, impozite, alimente, medicamente, electronice şi altele.
Da, PSD a iniţiat legea măririi pensiilor, iar PNL e dornică să o pună în practică, e încă neclar ce se va întampla în continuare. Da, PSD este exclus din ‘echipa de lucru’ condusă de Prim Ministrul Tăriceanu. Nu sunt de acord ca acest ‘tort de fructe‘ preparat ‘în laboratoarele PSD’ (fac aluzie la criticile făcute de premierul României) să fie ‘gustat’ de PNL, spre deliciul pensionarilor şi amarul populaţiei sărace. O mare greşeală a PSD, care acum suportă consecinţele. Să nu ne cramponăm de problemele care vor sărăci buzunarele activiştilor cu carte de muncă. Tocmai de aceea, prin introducerea proiectului, PSD a vrut să-şi prezinte noul program social, cu un alt paragraf ce propune şi susţine introducerea de la 1 ianuarie 2009, ca valoarea punctului să ajungă la 45% din salariul mediu brut.
Statul român este la începutul unui faliment care se va resimţi pe parcurs. Guvernul va experimenta, timp de un an, nişte cobai (populaţia activă) sătui de politică şi de promisiuni, aşa cum şi Băsescu face prin intermediul Partidului Democrat.
Cred că prin politica românească se minte fără jenă. Dacă partidul nostru, nu se va coagula în jurul ideii de faptă şi răsplată, printr-o politică pozitivă, pentru cetăţean, sensibilizând populaţia printr-o atitudine faţă de felul prin care se comportă Preşedintele României şi întregul Guvern, alături de nevoile ţării. Prevăd că păduchii vor coloniza ţara asta şi mateloţii vor forma un Pol de Dreapta (PD) care va aduce dezbinare, revoluţie şi atentate, excluse până în urmă cu 18 ani.
Traian Băsescu a aprobat legea măririi pensiei, importantă doar pentru ochii, nasul şi gura ţării (atent monitorizată din exterior), nu pentru că i-ar incita vreun interes, ci mai ales pentru că pe lista de priorităţi de la alegerile din 2004, ‘majorarea’ nu figura ca o necesitate. Măcar să fie trecută din greşeală pe ‘lista’ care, cu siguranţa, din punctul meu de vedere, ar fi redus populaţia inactivă (pensionarii) din România, sporind astfel nevoia de munca în condiţiile legale şi nu era nevoie să fim strigaţi ‘căpşunari’, ‘hoţi’, ‘criminali’, etc... ceea ce acum este prea târziu, iar C.P.Tăriceanu a trecut peste cadavrul «lege PSD» devansând termenul de acordare de la 1 ianuarie 2008, la 1 noiembrie a.c.
Prin tot ceea ce face, Traian Băsescu, joacă un rolul dublu, metamorfozat fiind prin a profita de naivitatea fanaticilor săi, creând o masă compactă în jurul său, implementându-se într-un sistem bolnav, şi susţinut de reduta populismului, nu se mai satură de putere precum un dictator. Deasemenea, se mai bucură enorm şi din manipularea populaţiei de vârsta a treia, încercând măcar intelectual, să permită generalizarea corupţiei, profitând de orice ocazie care i se iveşte, reuşind să-şi atingă scopul.

Mai degrabă, sfârşitul epilogului, marca PDictatura-Basescianistă.


Flaviu Mihalyi

Niciun comentariu: