sâmbătă, 20 octombrie 2007

Susanne Kastner, faţă-n faţă cu politicienii clujeni de centru-stânga



Sediul municipal PSD a găzduit marţi, 16 octombrie a.c., dezbaterea ”Necesitatea unei social democraţii puternice în Europa”, în prezenţa d-nei Susanne Kastner, vicepreşedinte al Bundestagului, din parea social democraţilor germani. Alături de domnia sa, s-au aflat d-nul Ioan Rus, liderul PSD Cluj, d-nul Cristian Diaconescu, purtător de cuvânt PSD, şi membrii ai Fundaţiei Friedrich Ebert.
Programul vizitei la Cluj-Napoca a d-nei Susanne Kastner a cuprins o serie de dezbateri şi întâlniri cu reprezentanţi ai mediului universitar şi ai comunităţii de afaceri, dar şi cu activiştii politici de centru-stânga din oraş.
În discursul său, politicianul german, a reamintit auditoriului că social deomcraţii nemţi au susţinut aderarea României la Uniunea Europeană, în timp ce adversarii politici, de la CDU (conservatorii creştin democraţi), s-au opus acestui proces. De asemenea, cursul către Uniunea Europeană a fost stabilit de social democraţii români, cărora, pe ultima sută de metrii, li s-au furat laurii de Băsescu şi aliaţii săi.
Cât despre situaţia politică din ţara noastră, d-na Susanne Kastner, a declarat că lupta dintre partide dezavantajează combaterea corupţiei, lucru care ridică semne de întrebare în Europa. Dânsa a subliniat faptul că „România beneficiază de o democraţie stabilă”, iar pentru consolidarea acesteia, Preşedintele nu are dreptul să şifoneze imaginea unei decizii democratice – Parlamentul.
Neatinse nu au scapat nici problemele sociale ale ţărilor membre U.E. – pensiile prea mici, lipsa educaţiei şi a formării tinerilor în câmpul muncii, dependenţa tinerilor căsătoriţi faţă de părinţi. Sarcina pivot, pentru rezolvarea acestor chestiuni în România, revine PSD-ului, iar electoratul trebuie convins de necesitatea selectării viziunilor de stânga pentru Parlamentul European. Totodată, social democraţii români, au datoria să-şi aducă contribuţia la menţinerea păcii şi a securităţii în interiorul Uniunii Europene, care, de 50 de ani, nu s-a mai confruntat cu războaie, excepţie făcând doar confilctul din Kosovo.

D-na Sussane Kastner, a vorbit şi despre problemele imigranţilor şi a extracomunitarilor, unde s-a referit şi la problema românilor din peninsula italică. Acestă problemă este o reacţie a eşecului guvernărilor de pe întreg mapamond, iar Germania s-a confruntat cu o astfel de situaţie, când imigranţii turci n-au reuşit să fie acceptaţi de societatea occidentală deoarece nu cunoşteau limba. Ţinând cont că Italia, dar şi România, fac parte din structiura europeană, problema minorităţii române din peninsulă, trebuie rezolvată pe calea negocierii şi a amiabilităţii, cu atât mai mult cu cât scandalul s-a născut în câmpul forţei de muncă. Datorită acestor noi provocări, „ne dorim o Europă socială, nu una a liberului arbitru” iar Uniunea Europeană are nevoie de standarde sociale noi, de o castă socială, care să fie respectate cu stricteţe de toate statele europene membre.
În încheiere, domnia sa, a precizat că SPD-ul german nu a beneficiat neapărat de un secret al succesului reîntoarcerii la putere, după 16 ani de opoziţie. Pur şi simplu, electoratul s-a săturat de conservatorism, care nu reuşea să facă faţă noilor provocări, în timp ce, liderul SPD-ului s-a corelat foarte bine cu programul partidului propus pentru guvernare.


Pop Dragoş-Şerban

2 comentarii:

micutzu XXL spunea...

Articolul a fost profund documentat,la ordinea zilei iar autorul a reusit sa reflecte realitatea imediata din care am reusit sa spicuim cele discutate si la ce nivel.Apreciind ca revista este editata de voluntari,consideram ca in unele cazuri analizele mentionate in revista le depasesc pe cele ale unui bun analist politic si de-abia de aici incepe valorizarea voluntarului !Foarte bine tineti-o tot asa !

NoiceiNoi spunea...

@micutzu xxl

Va multumim pentru aprecierile d-voastra ai ne bucuram ca reusim sa aducem ceva nou in domeniul acesta.
Va asteptam cu drag si pe viitor.

Toate cele bune.

Echipa