sâmbătă, 20 octombrie 2007

Lupu-şi schimbă părul, dar narăvul ba

PSD trece printr-o criză de grupare, asemănător cu PNL-ul, care la desprinderea unei aripi dizidente şi transformatoare a determinat valul PLD. Se cunoaşte faptul că, actualul preşedinte PSD, Mircea Geoană, a fost susţinut de "Grupul de la Cluj" -Ioan Rus, Vasile Puscaş şi Vasile Dâncu.
La mijlocul lunii iunie, un moment de neatenţie, ar fi putut să pună pe foc un scandal de proporţii, care ar fi degenerat într-o „clujană” social-democrată. Comitetul Executiv Judeţean al PSD Cluj s-a întrunit duminică pentru a lua o decizie asupra poziţiei ce ar trebui adoptată faţă de propunerea făcută de Marian Vanghelie, preşedintele PSD Bucureşti, din cauza atacurilor împotriva lui Geoană, şi cere excluderea, nu doar din funcţia de conducere din partid, ci chiar din PSD, a vicepreşedintelui social-democrat clujean,Vasile Dâncu. La întrunire, câţiva membri au propus ca întregul Comitet Executiv clujean să demisioneze în bloc, greşeală care ar fi generat o ruptură a Partidului Social Democrat în fracţiuni şi grupuri de interese. Vasile Dâncu a declarat, că membrii PSD Cluj vor să se facă o distincţie între ţigănie şi social-democraţie.
După părerea mea, adoptarea unei asemenea poziţii se datorează faptului că social-democraţii clujeni sunt dezamăgiţi de evoluţia pe care a luat-o propunerea de demitere a lui Vasile Dâncu din interiorul partidului, precum şi atitudinea domnului Mircea Geoană faţă de Referendumul pentru demiterea Preşedintelui Traian Băsescu. Adoptarea deciziei s-a lăsat aşteptată, întru-cât preşedintele PSD Cluj, Ioan Rus, a refuzat să supună la vot propunerea, una îndrăzneaţă şi demnă de un lider curajos şi pragmatic.
Cei 43 de membri ai Comitetului Executiv Judeţean al PSD Cluj, printre care se numără şi Vasile Dâncu, au decis să mai aştepte luarea unei hotărâri. Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a solicitat conducerii partidului şi excluderea vicepreşedintelui PSD Victor Ponta. Cererea lui Vanghelie a fost criticată dur de liderii Grupului de la Cluj din PSD şi de tinerii social-democraţi care s-au revoltat, pe Internet, unde, cei peste 4500 de membri ai TSD din PSD au semnat o petiţie către conducerea centrală a partidului, în care se cere sancţionarea dură a preşedintelui organizaţiei de Bucureşti. TSD-iştii îşi manifestă astfel solidaritatea cu Victor Ponta şi Vasile Dâncu.
Nu mă hazardez să susţin că Ponta, Dâncu, "Grupul de la Cluj", cât şi alţi PSD-işti, sunt uşă de biserică, ci voi sugera că nu este benefic să se ajungă la o fractură social-democrată alături de oportuniştii şi machiavelicii din spatele lor. Acelora care nu au activitate în cadrul partidului le propun să se alfabetizeze înainte de alegerile din PSD pentru a nu fi delegaţi pe munţi de verzişori.
Se observă, că PSD şi ţara românească traversează o perioadă de vulgaritate şi minciuni sfruntate din partea alesului neamului. Inculţii mimează urechiind guvernul Tăriceanu, prin spiritul dictatorial al lui Băsescu şi dispreţul degenerator pentru schimbul culturii de la A la Z.

Flaviu Mihaliy

Niciun comentariu: