sâmbătă, 20 octombrie 2007

TSD CLUJ-NAPOCA - VOLUNTARI LA HABITAT PENTRU UMANITATE



Se spune că, într-o viaţă un om trebuie să planteze un pom, să construiască o casă şi să facă un copil. Deşi nu am plantat încă pomi, iar copiii vor veni probabil mai târziu, putem bifa că am muncit şi am pus fundaţia unei case. De fapt, am desfăcut cofragul unei fundaţii pe care, în viitor, se va ridica un bloc de 8 apartamente pe şantierul Habitat pentru Umanitate Cluj-Napoca.
Cât despre Fundaţia Habitat for Humanity (Habitat pentru Umanitate) se ştie că este o mişcare creştin-ecumenică, non-profit, dedicată eliminării condiţiilor improprii de locuit şi lipsei de adăpost din întreaga lume. Fundaţia urmăreşte să creeze adăposturi în condiţii adecvate şi accesibile, în raportul preţ-calitate, şi să atragă atenţia că acţiunea cu care se ocupă reprezintă o problemă de conştiinţă şi de acţiune. Habitat pentru Umanitate a apărut în baza convingerilor că fiecare bărbat, femeie şi copil trebuie să aibă un loc simplu, decent şi accesibil, ca preţ, în care să locuiască în siguranţă şi în demnitate. Prin munca voluntarilor şi prin donaţii, aceasta construieşte case simple, decente şi accesibile ca preţ, împreună cu familiile ce locuiesc în condiţii sărăcăcioase sau care nu au în proprietate o locuinţă. Aceste case sunt apoi vândute în rate lunare, pe o perioadă îndelungată de timp, fără profit şi fără dobândă. Toţi banii care se întorc la Habitat sunt folosiţi pentru construcţia de noi şi noi case. Mai mult de 600 de familii nevoiaşe din România au beneficiat
de sprijinul Fundaţiei Habitat pentru Umanitate. Activitatea Fundaţiei se regăseşte în zone precum Beiuş, Cluj, Piteşti, Rădăuţi, Craiova, Comăneşti şi Cumpăna.
În data 16 iunie 2007 o parte a echipei TSD Cluj-Napoca a devenit voluntar pe şantierul Habitat pentru Umanitate din Cluj-Napoca de pe strada Nădăşel. Ajunşi acolo ne-a fost prezentat şantierul şi ne-au fost arătate câteva case, unele în construcţie, altele finalizate deja.
Apoi ne-am pus pe treabă... Unii mai cu îndârjire, alţii mai cu teamă, încet încet am început să scoatem cofragul ce a ţinut fundaţia pentru un bloc de 8 apartamente. Echipa TSD prezentă la faţa locului, s-a împărţit rapid în echipe de lucru, iar o echipă a desfăcut lemnele de pe ciment, în timp ce cealaltă , a scos cuiele din ele şi apoi le-au transportat la locul amenajat pentru acestea. Fiecare TSD-ist a pus umărul la muncă şi a ascultat cu atenţie îndrumările şefului de şantier. Scopul vizitei a fost ca, după terminărea zilei de muncă, amprenta asudată a TSD Cluj-Napoca să rămână imprimată pe şantier. La sfârşit, am fost mândrii de rezultatul ce l-am lăsat în urmă şi am fost mulţumiţi de aprecierile celor de la Habitat pentru Umanitate!
Dacă vreţi, pot spune că a fost altfel de a face politică (cum spunea şi Ancuţa Abrudan într-unul din materialele video realizate de emisiunea NCN Cluj-Napoca.) şi poate data viitoare ni se vor alătura atât seniori PSD, cât şi alţi tineri de la celelalte partide. Poate, dacă punem cu toţii mâna la construirea şi reconstruirea României, se va naşte un nou capitol de politică modernă, lipsită de certuri, scandale şi atacuri la persoane şi ideologii. Atunci vom demonstra că politica înseamnă şi altceva decât interese proprii.

Alexandra Stroia

3 comentarii:

DJ.Adevarat spunea...

Intotdeauna TSD Cluj e cu un pas in fata celorlalti.Impreuna suntem cei mai buni!

Anonim spunea...

Felicitari! Ar fi bine daca cat mai multi colegi din tara v-ar urma exemplul.

NoiceiNoi spunea...

@dj.adevarat & darius f

Va multumim pentru aprecieri. Speram ca initiativa noastra sa fie copiata de cat mai multe organizatii politice si chiar apolitice din tara.