vineri, 8 februarie 2008

Demisia lui Ioan Rus - Ghidul ardeleanului social democrat


La sfârşit de an, în plină desfasurare a acţiunilor social democrate în municipiul Cluj-Napoca, domnului Ioan Rus, presedinte PSD Cluj, şi-a anunţat demisia din funcţie, în cadrul sedinţei Biroului Permanent Judeţean.
În data de 20.12.2007, la întâlnirea cu colegii de partid din judeţ, la sediul municipal, Ioan Rus a menţionat că regretă actul de renunţare la conducerea PSD Cluj, însă retragerea sa, aduce noi speranţe pentru remodelarea omului politic nou, cât şi pentru întinerirea partidului. Demisia acestuia a fost motivată de necesitatea concentrării asupra activitatăţii la nivelul organizaţiilor din Regiunea Nord-Vest de care răspunde, în calitatea de vicepreşedinte PSD la nivel central. Un om de caracter, Ioan Rus, dă dovadă de pragmatism nobil pe scena politică românească, reuşind, prin calităţile sale, să guverneze un mecanism generator la nivel zonal şi naţional. Acest prilej, va aduce o coordonare mai bună a organizaţiilor din regiunea transilvăneană, iar prezenţa sa rămâne activă pe scena politică, de unde va lupta pentru fundamentarea ideilor la nivel naţional.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, regretă "gestul pripit" al lui Ioan Rus, în timp ce, vicepreşedintele clujean, Vasile Puşcaş, susţine că decizia este menită să focalizeze pregatirea campaniei pentru alegerile locale. Lupta împotriva “furtunii” electorale din 2008 va îmbina alegerile din administraţia locală cu cele pentru Parlament, lucru extrem de solicitant. Vocile rele au spus că, măsura luată de politiceanul clujean este o reacţie la rezultatele slabe obţinute la alegerile pentru Parlamentul European. Pentru bucătăria internă a social democraţiei clujene, decizia lui Ioan Rus de a demisiona, i-a luat prin surprindere pe mulţi lideri şi membrii ai partidului, ceea ce a dus la naşterea zvonurilor care mai de care contradictorii. Nici mass-media nu a scăpat prilejul de a se avânta în „campania de zvonistică”, însă apele s-au liniştit repede, iar atenţia jurnaliştilor s-a îndreaptat spre noul an electoral 2008.Din punctul meu de vedere, cred că este o decizie înteleaptă pentru un conducător şi lider judeţean al politicii de stânga. Prin declaraţiile sale, Ioan Rus a dat de înteles că este timpul ca PSD-ul să se înnoiască şi să se întinerească la vârf. Ioan Rus este perceput ca fiind, în interiorul PSD, liderul „grupului de la Cluj”, alături de senatorul Vasile Dâncu (fost ministru al Informaţiilor Publice în guvernul Năstase) şi deputatul Vasile Puşcaş (fost negociator şef al României cu UE).
„Grupul de la Cluj” şi-a răcit relaţiile cu Mircea Geoană, mai ales dupa ce partidul a refuzat să ofere prima poziţie de pe lista candidaţilor pentru Parlamentul European lui Vasile Puşcaş. Principiile grupării ardelene au reprezentat, dintotdeauna, o provocare pentru aplicarea noului val social democrat care a flexibilizat alegerile interne, socializarea/comunicarea şi respectul de sine. De aceea, eu consider că Ioan Rus este călăuza social democraţiei, care prin rezolvarea problemelor locale, va reuşi să fluidizeze realitatea din politica românească. Rezolvarea problemelor la nivel judeţean şi naţional se concluzionează prin experienţă şi însăşi existenţa ei.
Devotamentul pentru social democraţie, l-a stigmatizat pe Ioan Rus în lider incontestabil al Transilvaniei politice. De altfel, solidaritatea alături de membrii PSD trebuie să coexiste şi în continuare, ori, devotamentul acestora se va evapora, iar susţinerea cauzei de stânga va avea de suferit.
Sprijinul lui Ioan Rus (fost ministru de Interne în guvernul Năstase) va exista prin “filtrarea” social democraţiei în structurile judeţene şi naţionale, unde glasul acestuia se poate face ascultat printr-un pragmatism ”transilvanean”.
Interimatul de la vârful conducerii PSD Cluj a fost asigurat de deputatul Vasile Soporan (fost prefect de Cluj), până la noile alegeri care au avut loc la începutul lunii ianuarie 2008.




Mihalyi Flaviu

Niciun comentariu: