vineri, 8 februarie 2008

Un viitor pentru Cluj

Dacă mi-ar pune cineva astăzi întrebarea cum văd viitorul Clujului în următorii 5 ani, m-aş gândi instantaneu la două categorii de răspunsuri.
Pe de o parte, aş răspunde că dacă actuala administraţie diletantă va mai ţine mult cârma acestui oraş, peste câţiva ani Clujul va avea o spoială colorată, care însă nu va putea ascunde lispa de substanţă şi de viziune pentru acest oraş. Va avea 288 de străzi reparate, dar jumătate din clujeni nu-şi vor permite să circule cu maşina proprie pe acestea; va avea câteva sute de locuinţe construite pe dealuri, dar tinerii şi cei cu probleme sociale vor aştepta în continuare cu anii la coadă pentru încă două blocuri ANL; va avea parekinguri, dar spaţiile verzi vor fi din ce în ce mai puţine şi aerul tot mai sufocant; va avea pieţe modernizate şi mall-uri, dar pensionarii vor apela tot la pieţele improvizate pentru a economisi câţiva lei.
Pe de altă parte, aş răspunde altfel, cu gândul la proiectul nostru, al echipei PSD Cluj-Napoca, proiectul politic "Pentru un Cluj mai fericit!". Şi asta, pentru că proiectul nostru pune în centru fiinţa umană, cetăţeanul Clujului, adică exact substanţa unei comunităţi. Pentru că dezvoltarea durabilă, progresul unui oraş, europenizarea acestuia, depinde în mod fundamental de construirea şi consolidarea unei comunităţi. Pentru că indiferent cât ar încerca politicienii să construiască o infrastructură pentru Cluj, lipsa de acţiune a cetăţenilor săi, indiferenţa colectivă, îl va transforma într-o cutie de carton frumos ambalată, dar goală pe dinăuntru. Nu contest meritele actualei administraţii în ceea ce priveşte realizarea unei infrastructuri de bază a municipiului nostru, dar aceasta reprezintă doar o sforţare electorală de a se menţine în topul popularităţii clujenilor, în timp ce efectele pe termen lung sunt dezastruoase, pentru că lipseşte viziunea pentru cetăţenii clujeni. Noi propunem altceva!
Viitorul pe care echipa PSD Cuj-Napoca îl vrea şi îl vede pentru cetăţenii acestui oraş este acela în care aceştia recâştigă mândria de a fi clujeni. în care solidaritatea colectivă este fundaţia pentru construirea unei comunităţi. In care redăm oamenilor speranţa într-un trai mai bun şi puterea acţiunii de a crea. In viziunea noastră, inima Transilvaniei va deveni un model de solidaritate, un exemplu de toleranţă etnică şi religioasă, o comunitate care preţuieşte justiţia socială şi drepturile egale pentru toţi membri săi.

Şi cred că asta se poate realiza prin îndeplinirea câtorva condiţii de bază. Aşa-zisa reformă în sănătate propusă de actualul Guvern a adus sistemul medical în colaps, dar nici administraţia locală nu a făcut mai multe cioturi pentru a contracara efectele. Recent, Uniunea Europeană a propus recunoaşterea diplomelor medicilor şi asistentelor medicale din România pe tot cuprinsul ei. Ştiţi ce presupune asta?! Un exod al tuturor medicilor români, în special tineri, pe care-i ignorăm de atâta vreme. Trebuie să începem să avem grijă pentru sănătate în Cluj: să ne respectăm medicii, să facem investiţii în spitalele în care aceştia lucrează, pentru ca la rândul lor aceştia să ofere cetăţenilor serviciile cele mai bune. La fel şi în educaţie, un alt pilon de bază al societăţii. Daca dorim să nu mai plece tinerii în Spania la cules de căpşuni, trebuie să le oferim condiţii pentru performanţă în şcoală, pentru ca apoi să se poată integra pe piaţa muncii. De asemenea, trebuie să oferim locuri în grădiniţe fiecărui copil, pentru ca părinţii acestora să aibă siguranţa că această comunitate investeşte în copiii lor şi le oferă siguranţa de care au nevoie.
În plus, trebuie să ne aplecăm cu mai mare responsabilitate asupra copiilor din familii defavorizate, pentru ca fiecare să se bucure de rechizitele necesare formării sale în şcoală.
Un viitor decent în Cluj-Napoca mai înseamnă crearea condiţiilor pentru ca fiecare familie să-şi poată clădi un cămin pentru că numai în condiţiile securităţii asigurate de acesta, tinerii se pot dezvolta armonios şi se pot integra în comunitate. Şi un alt tip de securitate de care trebuie să se ocupe comunitatea clujeană este acela al locurilor de muncă. Nu avem nimic împotriva exploziei de mall-uri din Cluj, dar dezvoltarea unei societăţi se face prin producţie, nu prin consum, iar autorităţile Clujului ar trebui să se orienteze spre acel tip de investiţii care produc şi care ar asigura pentru fiecare cetăţean posibilitatea de a-şi dezvolta o carieră şi de a avea un loc de muncă decent.
Alături de noi, în viitor, trebuie să-i vedem şi pe cei vârstnici: pensionarii trebuie sprijiniţi prin măsuri sociale să nu aibă grija zilei de mâine, să-şi poată plimba zâmbitori nepoţii în parcuri. Şi dacă tot am pomenit de parcuri, protejarea spaţiilor verzi trebuie să fie o prioritate în viitorul Clujului, dacă vrem să mai avem un viitor. De aceea am şi propus un proiect de o importanţă majoră pentru Cluj: crearea unei centuri verzi în jurul zonei metropolitane, care să protejeze pe de o parte de secetă, şi pe de altă parte, să împrospăteze aerul pe care-1 respirăm zi de zi. Bineînţeles, sunt şi alte măsuri necesare în acest domeniu: crearea unor perdele verzi de protecţie şi în cartiere, momtorizarea poluării, educaţia pentru prevenţie a cetăţenilor.
Într-un Cluj care se vrea centru cultural, interesul autorităţilor locale pentru promovarea culturii ar trebui să crească simţitor. Accesul liber la cultură, punerea în valoare a patrimoniului cultural şi derularea unor proiecte culturale de interes public ar trebui să fie piese de rezistenţă în strategia administraţiei clujene.
Toate acestea şi multe alte proiecte pentru Cluj se pot realiza doar într-un cadru al dialogului, colaborării şi parteneriatului real între toate instituţiile, organizaţiile şi partidele politice, în interesul exclusiv al comunităţii, depăşind barierele politice, administrativ-birocratice sau de altă natură.
Acestea ar fi câteva dintre punctele proiectului pe care echipa PSD Cluj-Napoca îl propune pentru construirea unei comunităţi clujene, bazată pe solidaritate colectiva. Şi aşa mi-aş dori să văd Clujul în următorii ani.



Remus Lăpuşan,
preşedinte PSD Cluj-Napoca

Niciun comentariu: