vineri, 8 februarie 2008

La Mulţi Ani, România !

Ca şi în fiecare an de Ziua Naţională a României, momentul a fost marcat prin ieşiri la festivităţi de recunoştiinţă “demult apuse”, şi în continuă degradare pe plan naţional.
În urmă cu mai bine de 9 decenii, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, peste o sută de mii de voci româneşti au strigat “VREM SĂ NE UNIM CU ŢARA!”, exprimându-şi dorinţa care a provocat alipirea
Transilvaniei cu Regatul România, format din principatele unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti. În acea măreaţă zi, clopotele au bătut pentru Sărbătoarea Naţională a Întregirii Neamului.
De la 1 Decembrie 1918, un moment important în istoria României, s-au întâmplat multe pe scena politică “băştinaşă”, culminând cu scandalurile fiinţei trecatoare prin această lume. Obligaţi de naivitatea trecutului, la care ţara noastră a fost martora unor schimbări tragice, se poate observa că politica îi instigă pe politicieni, iar credinţa îi reuneşte şi-i determină să conştientizeze grijile prezentului.
Desigur, 1 Decembrie – Ziua Biruinţei, este cel mai important act din istoria eroică şi dramatică a neamului, o zi măreaţă pentru poporul român.
Clujenii, oameni inimoşi şi mândri, aflaţi în centrul municipiului, au avut ce vedea.. Prezenţi la ceremonie, politicieni, printre care şi consilieri locali, invitaţi marcanţi, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi politice, dar şi cetăţeni ai urbei, s-au adunat în jurul statuii lui Avram Iancu pentru a sărbători un capitol glorios din istoria patriei.

Manifestarea a prilejuit şi un gând pios fauritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, arborarea drapelelor României şi Uniunii Europene, în municipiul Cluj-Napoca, urmată de festivitatea de depuneri de coroane şi jerbe de flori, desfăşurată conform regulamentului mititar. Festivitatea a început cu salutarea Detaşamentului de Onoare de către Prefectul judetului Cluj, Călin Platon şi intonarea Imnului Naţional al României. A urmat un Te Deum oficiat de către preoţii aflaţi la ceremonie, după care Prefectul Clujului - Călin Platon, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj – Marius Nicoară şi Primarul municipiului Cluj-Napoca – Emil Boc, au rostit discursuri despre semnificaţia zilei de 1 Decembrie.
Spre sfârşit, au fost depuse coroane şi jerbe de flori din partea Instituţiei Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Municipal, Primariei Cluj-Napoca, institutţiilor judeţene descentralizate, veteranilor de război, partidelor politice, asociaţiilor şi societăţii civile.
Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Detaşamentului de Onoare, în sunetele odelor militare intonate de fanfara militară. Întreaga manifestare omagială a condus într-o mândră şi muzicală agapă – HORA UNIRII.
Dupa sărbătoarea oficială, pe Napoca, nr. 16, la sediul PSD Cluj-Napoca, şi-au dat întâlnire la un pahar de vin, o “po-veste”, dar şi un cântec folcloric, mai mulţi social democraţi juniori şi seniori clujeni , care au ţinut să ureze “La Mulţi Ani, România!”

Mihalyi Flaviu

Niciun comentariu: